zaterdag 16 november 2013

G20 praat ook over aanpakken van belastingontwijking


Naast de EU en de OESO is er ook in G20 verband aandacht voor de aanpak van belastingontwijking. De G20 leiders zijn het er over eens dat het op dit moment belangrijker is dan ooit dat alle belastingplichtigen hun belastingbijdrage betalen. Op de afgelopen G20-summit van 5 en 6 September 2013 spraken de G20-leiders dan ook onder meer over een gezamenlijke van belastingontwijking. Een ieder is het er namelijk over eens dat belastingontwijking een grensoverschrijdend probleem is dat enkel kan worden mondiaal op effectieve wijze kan worden bestreden.

De G20 landen hebben op de G20 summit van 2013 verklaard volledig achter het ambitieuze en veelomvattende plan van de OESO te staan dat gericht is op het aanpakken van de uitholling van de belastinggrondslag en winstverschuiving en zullen daarnaast waar gepast het plan aanvullen. Daarbij wordt als uitgangspunt gehanteerd dat winsten belast moeten zijn daar waar de winstgevende activiteiten worden uitgevoerd en waar daadwerkelijk waarde wordt gecreëerd. Overigens heeft Nederland in reactie op de huidige discussie omtrent belastingontwijking reeds enkele unilaterale maatregelen voorgesteld voor het aanpakken van zogenoemde brievenbusmaatschappijen in het kader van het belasten van winstgevende activiteiten waar die worden uitgevoerd en waar daadwerkelijk waarde wordt gecreëerd.

Een ander speerpunt is de internationale automatische gegevens- en informatie-uitwisseling. Zowel de EU als de OESO zijn voornemens de internationale gegevens- en informatie-uitwisseling zo vanzelfsprekend en gemakkelijk mogelijk te maken en zo breed mogelijk van toepassing te laten zijn. In de G20 summit hebben de landen verklaard ook volledig achter dit plan te staan. Dit plan is reeds zo ver gevorderd dat de G20 landen en de OESO zich er op richten om al in februari 2014 één nieuwe mondiale standaard te presenteren voor internationale automatische gegevens- en informatie-uitwisseling. Tegen die tijd zal ook blijken hoe binnen de EU met die nieuwe standaard om zal worden gegaan. Tot half 2014 is dan de tijd om de multilaterale en bilaterale verdragen nog aan te passen. Verder verwacht men eind 2015 te kunnen beginnen met de belastinggegevens- en belastinginformatie-uitwisseling tussen de G20 landen op basis van die verdragen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Sanders of Roelof Vos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten