maandag 27 maart 2017

Inkeerregeling

Heeft u in het verleden onjuiste belastingaangiften gedaan? De belastingwet voorziet in de mogelijkheid om daarvan in te keren en daardoor forse boetes en strafvervolging te voorkomen. Een inkeer lijkt gemakkelijk, maar is vaak een behoorlijk complexe aangelegenheid. Zo betekent inkeren niet alleen alsnog een juiste belastingaangifte doen. De inkeerder moet er ook op rekenen dat de inspecteur nog een aanzienlijke hoeveelheid aanvullende informatie wil hebben.

De inkeerregeling houdt in dat de Belastingdienst geen (bij inkeer binnen 2 jaar) of een aanzienlijk lagere boete (bij inkeer na 2 jaar) aan een belastingplichtige oplegt wanneer deze spontaan en vrijwillig alsnog, schriftelijk en volledig, aangifte doet van niet aangegeven inkomen en vermogen of de volledige informatie daarover verstrekt. Voor de boete geldt dat de inkeermelding wordt gezien als een strafverminderende omstandigheid. De boete wordt in geval van inkeer van vermogen gematigd tot 40% van het wettelijk maximum (300%), wat dus neerkomt op een boetepercentage van 120% over de te weinig geheven belasting.

Bij inkeer van inkomen vindt een matiging van de boete plaats tot 60% van het wettelijk maximum (100%). Dit komt dus neer op een boetepercentage van 60% over de te weinig geheven belasting.
Inkeren is dus alleen mogelijk vóórdat u weet of moet vermoeden dat de Belastingdienst bekend is of bekend zal worden met uw eerdere onjuiste/onvolledige aangifte waarin inkomen of vermogensbestanddelen werden verzwegen. Is de fiscus de belastingplichtige al “op het spoor”, dan is het doen van vrijwillige verbetering niet meer mogelijk.

Voor meer informatie: vos@hertoghsadvocaten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten